duminică, 30 octombrie 2011
STICLETELE (CARDUELIS CARDUELIS)
STICLETELE (CARDUELIS CARDUELIS)
O legenda spune ca sticletele are masca rosie datorita faptului ca a incercat sa scoata acele de scai din coroana lui Isus Hristos,iar din acea zi ramase pentru totdeauna patat cu rosu pe fata.Frumusetea penajului si cintecul melodios a inspirat multi artisti de-a lungul veacurilor.
Se cunosc urmatoarele subspecii:
Carduelis carduelis carduelis-se afla in Europa
Carduelis carduelis balcanica -se afla in Peninsula Balcanica
Carduelis carduelis brevirostris-se intilneste in Crimeea
Carduelis carduelis britannina-se afla in Marea Britanie
Carduelis carduelis loudoni-Azerbaidjan si Iran
Carduelis carduelis mayor-se afla in muntii Ural si Altai
Carduelis carduelis niediecki-se afla in Orientul Mijlociu,Cipru, Rodos
Carduelis carduelis parva-Peninsula Iberica,Nordul Africii , in Insulele Azore si Canare
Carduelis carduelis tsuchusii-in sudul Italiei
Carduelis carduelis colchicus
Carduelis carduelis volgensis
se disting intre ele dupa talie care variaza in functie de zona unde traiesc. Subspecia mayor ajunge la 15-16cm iar parva la numai 12 cm. Se recunoaste dupa masca rosie ,capul negru cu alb,aripile negre cu o bara galbena.
Dimorfismul sexual nu este asa de accentuat. Numai un ochi expert ii poate deosebi.La femela masca rosie nu depaseste jumatatea ochiului si are culoarea pe aripi de un negru opac
La mascul masca rosie depaseste ochiul si are culoarea pe aripi de un negru lucios.
in natura il putem intilni in padurile de conifere ,arbusti,arbori fructiferi dar coboara si in parcurile din orase ajungind sa faca cuibul chiar si in copacii de pe marginea strazilor. Cuibul este construit la citiva metri de pamint din iarba uscata,muschi,radacini subtiri,interiorul fiind captusit cu pene are forma de cupa.
Femela depune intre 3-6 oua .cloceste in jur de 13-14 zile iar puii sint intarcati dupa 35 de zile dar ramin in apropierea cuibului inca citeva zile. Perioada de napirlire este luna august-septembrie. Cintecul este frumos, aducindu-ne aminte de trilul canarului. Nu cinta in perioada napirlirii.
In captivitate se pot tine in voliere de 1x1x2m in locuri umbroase dar nu umede.Ca hrana se poate folosi un amestec de seminte pentru canari, plante erbacee. Nu uitati ca din 100 de exemplare capturate din natura jumatate mor in primele zile, apoi din ce ramine inca jumatate mor in perioada napirlirii.
Legea interzice detinerea acestui fringilid dar nu interzice detinerea exemplarelor crescute si reproduse in captivitate, cele cu inel genealogic ichis si cu certificat. Asa ca haideti sa lasam pasarelele in libertate si sa incepem sa gindim si noi ca popoarele nordice care cresc exemplare de zeci de ani numai cu inele, ajungind pina in momentul acesta la peste 18 mutatii de culoare. Puii se ineleaza in a 6-7 zi cu un inel de tip A (2,4mm) sau Y(2,7mm).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)