Totalul afișărilor de pagină

duminică, 8 iulie 2012

Botgrosul cu aripi albe

Botgrosul cu aripi albe este fara indoiala botgrosul care maninca foarte multe seminte de conifere.Il putem intilni in zonele muntoase din Asia Centrala in zonele cu ienupar dar si in padurile mixte de ienupar si brazi.

Are urmatoarele subspecii:
Mycerobas carnipes carnipes (Hodgson, 1836) traieste in E si S-E Kazakistan,S-V Azbekistan,N-E Afganistan,S Mongolia ,N-E India.,N Myramar,N Pakistan.
Mycerobas carnipes merzbacheri (Schalow, 1908)
Mycerobas carnipes speculigerus (Brandt, 1841) traieste in N-E Iran,Turkmenistan,Afganistan,Pakistan.
In general sint mai putin timizi decit botgrosii europeni.
Are 22-23cm si 56-62g.

Masculul are capul,pieptul,gitul si partea superioara a corpului de culoare negru lucios iar partea de deasupra cozii de culoare galben mustar.Aripile sint negre cu galben avind o fasa alba care este vizibila chiar si in zbor.Coada este foarte lunga in comparatie cu ceilalti botgrosi .Abdomenul variaza de la galben -mustar spre un galben de culoarea luminarii.Picioarele sint de un dri deschis iar ciocul are culoarea carnii.
La femela si pui negrul lucios vine inlocuit cu un gri argintiu.

Nidifica la inaltimi de 3000-3600m iar in Nepal ajunge chiar si la 4200m.In Himalaya nidifica in iunie-august iar in Nepal august-septembrie.
Femela construieste de obicei un cuib din ramurele,iarba uscata,muschi si frunze uscate captusind interiorul cu coji subtiri de copac de obicei intr-un ienupar la inaltimea de 2m si citeodata in brad sau alti copaci la inaltimea de 20m.
Femela depune 3 oua pe care le cloceste 15-16 zile. Puii parasesc cuibul dupa 20 de zile de viata.
Iarna coboara pina la 2700 m uneori si pina la 1500m.Stau in pereche sau in mici grupuri dar ajung sa formeze stoluri de 50 de indivizi amestecindu-se cu Carpodacus Rhodochiamys.
Sint cunoscuti ca fiind pasari foarte zgomotoase atunci cind maninca seminte de conifere sau fructe de padure.
Sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu