sâmbătă, 5 noiembrie 2011
FORFECUTA (LOXIA CURVIROSTRA)
Face parte din familia fringilide si contine 4 specii:
-Loxia curvirostra
-Loxia pytypsiltacus
-Loxia leucoptera
-Loxia scotica
Comun la aceste pasari este ciocul foarte masiv cu extremitatile incrucisate.Sunt dotati cu picioruse scurte si robuste care le permit o buna priza in ramurile de conifere.Dimorfismul sexual este destul de accentuat:masculul prezinta un rosu pe piept iar femela un galbui cu infiltratii verzi.Sunt pasari care se unesc in grupuri si cauta padurile de conifere.Cuibul e facut din ramuri subtiri,muschi si alte materiale pe care femela le procura din copaci fara a cobori la sol.Ouale sunt in numar de 3-4,iar dupa circa 2 saptamini de incubatie apar puisorii care sunt hraniti de ambii parinti cu seminte de conifere.Devin independenti dupa 4 saptamini.
De cativa ani in occident sunt foarte intrebati de crescatori, deoarece femela este folosita la obtinerea hibrizilor prin incrucisarea cu alte fringilide indigene sau exotice.La toate expozitiile ornitologice hibrizii rezultati s-au dovedit a fi campioni.
In captivitate pot fi crescuti in voliere dar se cunosc cazuri cand s-au reprodus si in colivii de 120cm.Alimentatia se compune dintr-un amestec de seminte pt fringilide,dar se vor adauga seminte de conifere,saruri minerale si osul de sepie.
Sunt pasari foarte robuste si pot face baie pe perioada iernii.Nu sunt predispusi la probleme respiratorii.
Cine doreste sa inceapa aceasta aventura trebuie sa-i tina in locuri racoroase. Aceasta specie nu suporta caldura, deci se va administra baita zilnica.
In perioada reproducerii se va folosi cuibul de 12cm.Femela cuibareste dupa depunerea primului ou,iar puisorii vor fi inelati in a 5 zi cu un inel de tip C (3,4mm).
Cine vrea sa participe la expozitii ornitologice trebuie sa le ofere puilor dupa 40 de zile coloranti naturali sau artificiali.In vestul Europei,se spera ca in urmatorii 20 de ani crescatorii de pasari indigene vor deveni mai multi decat crescatorii de canari.
Forfecuta este o pasare speciala care traieste mai tot timpul in padurile de conifere. Aici gaseste tot ceea ce are nevoie:material pentru constructia cuibului ,hrana ,adapost in timpul iernii, datorita faptului ca acest arbore este tot timpul verde. Bradul contine o substanta care este refractara la ger. Ramuri de brad se pot introduce in recipientele cu apa iar aceasta nu va ingheta. 100gr de seminte de brad contin 605kcal, un adevarat carburant pentru aceasta specie.
In anii 60 profesorul Tordoff (ornitolog american)a demonstrat ca in diverse perioade ale anului aceasta pasare s-a reprodus in captivitate. Studii americane mai recente au evidentiat faptul ca forfecuta se reproduce in functie de cantitatea de seminte de conifere
disponibila. Cu cit creste cantitatea de conifere cu atit succesul este garantat. In anii bogati de seminte femela lasa puii in grija masculului cind acestia au numai doua saptamini de viata, iar ea incepe din nou sa depuna oua. Este singura pasare care cloceste si iarna. Din acest motiv incepe sa cloceasca dupa depunerea primului ou.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu